PAM-medlem för 26 år sedan – nu ordförande: Annika Rönni-Sällinen återvände hem

Sommarjobb i en butik lärde Annika Rönni-Sällinen vad ett kollektivavtal är. Senare blev hon först tvistelösare, sedan kollektivavtalsförhandlare. Nu återvänder hon till Servicefacket PAM som dess ordförande och vill öka medlemsantalet och förbättra anställningsvillkoren.

Från bitar till helheter anslöt sig till PAM:s föregångare, Handelsbranschens fackförbund, redan då hon gick i gymnasiet. Hon sommarjobbade då i en butik i sin hemstad Mänttä. Arbetsgivaren frågade om det inte lönade sig att ta hand om medlemskapet så Annika Rönni-Sällinen sände in en anslutningsblankett.

Nu 26 år senare i början av denna månad valde PAM-kongressen henne till ny ordförande för förbundet. Det fanns också fem andra kandidater men till syvende och sist föreslogs ingen av dem till uppgiften på själva kongressen utan Annika Rönni-Sällinen som fått mycket understöd valdes enhälligt till ackompanjemang av entusiastiska applåder.

Hon steg upp på scenen i stora salen i Mässcentrumet 6.6.2019  och fick en blomsterbukett av avgående ordföranden Ann Selin. Annika Rönni-Sällinen var uppenbart tagen men samlade sig och tackade för understödet och alla PAM-medlemmar som hon träffade bland annat på fackavdelningsmöten runtom i Finland under sin kampanj.

”Det känns ofantligt fint att återvända hem”, sade hon.

Annika Rönni-Sällinen arbetade tidigare länge på PAM men före ordförandeskapet har hon lett avdelningen för arbetsvillkor på centralorganisationen FFC.

”Det är nu som arbetet börjar”, noterade hon i sitt tacktal.

Läs hela artikeln på PAM:s webbplats.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *