Historisk bedrift i Danmark – första kollektivavtalet inom plattformsekonomin

Städföretaget bakom plattformen Hilfr har undertecknat ett kollektivavtal med danska fackförbundet 3F. Företag inom plattformsekonomin har beskyllts bland annat för att dumpa löner.

I och med avtalet arbetar nu personer som får uppdrag via Hilfr på lika villkor som andra på danska arbetsmarknaden. Avtalet garanterar personer som arbetar inom plattformsekonomin grundläggande arbetstagarrättigheter, till exempel pension och semesterersättning. I detta skede gäller avtalet i ett år.

Med plattformsekonomi avses en modell där något företag tillhandahåller en plattform via vilken privatpersoner eller företag kan till exempel sälja produkter och tjänster. Plattformsekonomin har kritiserats bland annat för att anställningstrygghet och anställningsvillkor inte gäller de kortjobb som förmedlas via en applikation eller webbplattform. Då den som erbjuder arbete inte är arbetsgivare och den som utför arbetet inte anställd finns det inte förhandlingsparter som kunde avtala om anställningsvillkor. Nu har situationen ändrats åtminstone i Danmark.

PAM:s intressebevakningsdirektör Jaana Ylitalo gläder sig därför över en ypperlig nordisk bedrift.

”Vår arbetsmarknad liknar den danska och vi får säkert information och know-how om denna fråga därifrån.”

Jaana säger sig vara nöjd med att avtalet rör just städbranschen inom vilken det helt säkert kommer att finnas plattformer också i framtiden.

I Finland representeras plattformsekonomin bland annat av Wolt som erbjuder en möjlighet att beställa och få hemsänt mat via en digital plattform och Moppi.com som erbjuder städtjänster.

Skribent: Lotta Jokinen, Servicefacket PAM

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *